Turkis krystaller og sten

Turkis

Turkis er masterhealeren

Turkis er en af de mest helende sten du kan bære. Udover de fysiske helbredende og groundende egenskaber, forbedrer stenen også den mentale tilstand generelt, ved at styrke egenskaber, som sindsro, kreativitet, empati og intuition. Stenen støtter dig i at tale sandt samt acceptere og integrere alle aspekter af dig selv. Den beskytter dig mod forurening.

Nøgleord: Helhed, Grounding, Healing, Beskytter

Turkis er ikke altid blå

Turkis findes i forskellige farver afhængigt af fundsted og andre mineraler. Den blå viser tilstedeværelsen af kobber i klippen, hvor turkise former vil resultere i blå nuancer. Det er den blå nuance, der er mest værdsat, og som betegnes, når “turkis” bruges som en farve.
Hvis der er en høj koncentration af jern, tager mineralet en grøn skygge. Dette skyldes noget jern, der erstatter aluminium i mineralet. Når der er zink, tager den en gulgrøn nuance. Dette er en sjælden farve, der kun findes i nogle få miner. Hvid buffalo er ekstremt sjældent og findes kun i en enkelt mine i Dry Creek Mine i Nevada. Minen er placeret på Shoshone Indian Reservation nær Battle Mountain, og blev først opdaget i 1993.

Matrix

Matrix er resterne af den klippe, der “hostede” mineralet, da det dannedes gennem forvitrings- og oxidationsprocesser gennem millioner af år. Mineralerne i matrix kan antage forskellige farver, afhængigt af moderstenen. Sort matrix har en tendens til at blive foretrukket, da det skaber en dejlig kontrast. Matrix af denne farve er ofte jernpyrit (jernsulfid). Gul matrix er ofte rhyolit, en vulkansk klippe. Da turkis normalt dannes i klippe med en vulkansk oprindelse, er tilstedeværelsen af rhyolit ikke overraskende. Brun matrix, består normalt af et jernoxid, hvoraf der er seksten forskellige typer. Den bedst kendte af jernoxiderne er hæmatit.

Beskyt din turkis

Den mest værdifulde er jævn mellemblå, uden matrix og har evnen til at tage imod en god polish. Da det er en porøs sten, kan smykker let absorbere væsker og olier som parfume, solcreme og makeup, og derfor ændre farve med tiden. For at beskytte dine smykker, anbefales det at vente med at tage smykket på efter påføring af makeup, solcreme og parfume og aldrig at have dem på under bruseren eller i swimmingpool.

Ægte eller falsk?

Den ægte vare er meget svært at opdrive. Hvis du har et upoleret naturligt stykke, kan du køre spidsen af din fingernegl langs stenens overflade. Hvis din negl sætter sig fast hvor turkis møder spændebåndet, er dette en god indikation af ægtheden. Da de fleste miner er udtømte i dag, er det meste ‘turkis’ du finder i handlen indfarvet Howlit, som er en blank glat hvid sten med sorte aftegninger, der let kan poleres og indfarves. Prøv at tage en vatpind og gnid med acetone på bagsiden af et smykke. Hvis det smitter af, er det højst sandsynligt howlit. Den ægte vare er klart dyrere. Krystalklars smykker er med ægte kinesisk turkis, der har en gulgrøn farve.

Krystalklar smykker med turkis

Jeg laver unikke design med ægte turkis. Du kan bestille et håndlavet smykke hvori indgår turkis fra Amma, ved at skrive til mig. Se eksempler på mine smykker på Instagram

HALSCHAKRA: Bæres i smykker på håndled, hals eller øreringe. Placer der hvor healing ønskes.

KOMBINATION: Dioptas og Larimar kan bruges i meditation sammen med turkis for at berolige.

Turkis er et kryptokrystallinsk mineral
Turkis er et blødt og porøst mineral, og sjældent i krystalform. Turkis er klassificeret som et kryptokrystallinsk mineral, hvilket betyder, at de krystaller der danner det, er så små, at de er vanskelige at skelne uden hjælp af mikroskop. Den er uigennemsigtig og har en voksagtig glans. Turkis findes ofte med pyrit eller hæmatit.

Udtrykket naturlig turkis bruges til at beskrive turkis, der ikke er blevet behandlet på nogen måde med farvestoffer, stabiliserende epoxier eller andre kemiske behandlinger, beregnet til at ændre stenens farve, hårdhed eller glans.

Den mest blå turkis findes i det sydvestlige USA, især i Arizona, New Mexico, Nevada, Colorado og Californien. Den var hellig for indfødte amerikanere allerede før Columbus ankomst. De fleste af minerne i disse stater er udtømt. Det er vanskeligt at finde perlekvalitet. Det meste der fremstilles i dag kommer sandsynligvis fra Arizona og genvindes som et biprodukt fra kobberminedrift. Man kan derfor i handlen finde presset turkis, men det skal fremgå af deklarationen.